Olej rzepakowy kontra lniany – który wybrać do codziennego użytku?
Olej rzepakowy i olej lniany to dwa wyjątkowo wartościowe tłuszcze roślinne, tłoczone na zimno i bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Mimo że oba są zdrowe, różnią się składem, smakiem i zastosowaniem. Który z nich będzie lepszym wyborem na co dzień? Olej lniany – dla mózgu, serca i odporności Olej lniany tłoczony...
Czytaj więcejOlej lniany tłoczony na zimno – właściwości, zastosowanie i jak wybrać najlepszy
Olej lniany to jedno z najcenniejszych naturalnych źródeł kwasów omega-3, szczególnie kwasu alfa-linolenowego (ALA). To skuteczne wsparcie dla serca, mózgu, odporności i hormonów. Warunek? Musi być naprawdę świeży, tłoczony na zimno i przechowywany w chłodnych warunkach. W Łobzovii tłoczymy olej lniany w naszej małej, krakowskiej manufakturze metodą rzemieślniczą. Zawsze ze...
Czytaj więcejMiody Łobzovia
Mamy pasiekę w naszym ogródku przy Winnicy, a także w Chełmie, na wsi w zakolu Raby. Pewnie wiele osób spośród naszych klientów, znajomych i krewnych to wie, ale przecież nie wszyscy. Dlatego parę słów o tym, jak do tego doszło, że mamy dziś na półkach własną markę Łobzovia. I właściwie...
Czytaj więcejOleje rzemieślnicze Łobzovia
Jak do tego doszło? Oleje rzemieślnicze Łobzovia zaczęliśmy tłoczyć oleje w 2023 roku, ale to były mozolne początki. Najpierw nauka i rozpoznawanie terenu bojem. A wizja była taka: chcemy mieć małą olejarnię, tłoczyć oleje z dobrych polskich ziaren, z niedługim terminem ważności, dobrze przechowywane i zachowujące wszystkie swoje właściwości. Oczywiście...
Czytaj więcejWermut hiszpański
Wermut hiszpański jest w Polsce nieznany. Taką stawiam tezę. I w ogóle wszyscy znają chyba tylko włoskiego potentata – MARTINI®. A dobry wermut to rzecz warta zachodu i poznania. Od około roku na naszych półkach można znaleźć Benito Escudero Vermouth Garnacha i Benito Escudero Vermouth Gran Reserva. Oba pochodzą...
Czytaj więcejSusumaniello
Tuż przed świętami na Winnicowej półce stanęło Susumaniello. Wszystko dzięki San Donaci – producentowi z południa Włoch, od którego mamy już niejedną butelkę. Bardzo nas ta nowość ucieszyła. Szczególnie, że nie znaliśmy wcześniej tej uroczej odmiany o śpiewnej nazwie. Okazało się, że wino jest wspaniałe, odmiana ciekawa i do...
Czytaj więcejRuchè. Poznajmy odmiany
Ruchè to odmiana piemoncka, z którą właśnie po raz pierwszy się zetknęliśmy. Mamy przekonanie, że na palcach jednej ręki możemy policzyć tych, co o niej wcześniej słyszeli. Pewnie wybitni znawcy tematu – jak najbardziej – ale wszyscy pozostali, nawet dość zaawansowani w temacie, na pewno nie są z tym szczepem...
Czytaj więcejJARMARK BOŻONARODZENIOWY KRAKÓW 2023
We wrześniu poprzedniego roku znany wszystkim brytyjski dziennik The Times zamieścił na swoich łamach listę 24 najlepszych jarmarków świątecznych w Europie. Nie jesteśmy ani trochę zdziwieni, że Kraków znalazł się w tym zestawieniu obok takich sław jak Kolonia, Göteborg, Salzburg, Berlin czy Praga. Co ciekawe jarmark Bożonarodzeniowy w Krakowie...
Czytaj więcejWina z Piemontu
Wina z Piemontu to całkiem osobna kategoria na półce. Dlaczego? Piemont to region winiarski Włoch położony w ich północno-zachodniej części. Otoczony jest od północy i zachodu Alpami, od południa chronią go północne Apeniny. O Piemoncie mówi się “włoska Burgundia”. I można się chyba z tym zgodzić. To tu powstają...
Czytaj więcejProsecco, czyli bąbelki, które rządzą
Są tacy wielbiciele wina, dla których nie ma lata bez prosecco. I my to nawet rozumiemy. Te włoskie bąbelki podbiły świat już lata temu. W Polsce szał na wino musujące z Veneto zaczął się około 10 lat temu. Obecnie prosecco zna prawie każdy. Nawet Ci, którzy sami wina nie...
Czytaj więcej