Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

WINA DO CIASTA. I CIASTO Z WINEM

Jakie wina do ciasta? Jak zwykle odpowiedź brzmi: to zależy. Jeśli czekoladowe, to może być porto, jeśli owocowe, dobry będzie późny Kerner. Tymczasem mamy przepis na dobre ciasto, do którego dodaje się wino, czyli ciasto czekoladowe z winem.

Składniki (w temperaturze pokojowej):

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki cukru (lepszy drobny do wypieków), 3/4 szklanki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1 szklanka maślanki/kefiru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szklanka czerwonego wina (może być wytrawne lub półsłodkie)

Jak robić?

Przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek oraz sól. Do innego naczynia wlać: maślankę, olej, jajka, wanilię, czerwone wino i cukier. Solidnie wymieszać składniki rózgą. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać wszystko do połączenia.
Tortownicę (średnica 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 – 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (czas pieczenia zależy od wielkości formy, jaką się dysponuje).

Nasze wybrane wina do ciasta:

Geierslay Müller Thurgau lieblich 1L – do szarlotki i bezy z truskawkami, pyszne, dość słodkie, ale wciąż rześkie
Con Ocho Basta Frizzante – do owocowej tarty, bardzo leciutkie
Château Noir Muškát Moravský – do najlżejszych owocowo-kremowych ciast, pięknie pachnące
Geierslay Riesling Spätlese lieblich – do mało słodkich z ciasta francuskiego

Pietra Caya Malvasia Passito IGP – do tortów z ciemnym ciastem i wiśniami
Quevedo Porto Ruby – do brownie i innych intensywnych czekoladowców
Santa Messa Rosso Liquoroso – do kawowych ciast i ciastek