Wino na Tapecie: Merlot Deyo
W ostatni piątek na naszym stole stanął merlot. Nie wszyscy znali, nie wszyscy byli entuzjastyczni, niektórzy nawet kręcili nosem. Bo co mogą Hiszpanie wiedzieć o merlocie! Oczywiście to tylko prowokacja, niewybredna zaczepka, ponieważ mogą wiedzieć tyle, ile Rumuni czy Australijczycy. Faktem jest oczywiście, że winiarstwo hiszpańskie i merlot to nie są pierwsze skojarzenia, nawet drugie nie są. A jednak znaleźli się tacy, którzy merlota z Castillo de Monjardín określili jako najlepszą czerwoną twarz Nawarry. I doskonale, ponieważ to wzbudza zaciekawienie.
Castillo de Monjardín to winiarnia znajdująca się w północno-zachodniej części Navarry, u podnóża Pirenejów, niedaleko granicy z Francją (około 100 km). Zamek Monjardín był bardzo ważnym miejscem za czasów istnienia Królestwa Nawarry w XII wieku, a do dziś jest znaną atrakcją na trasie pielgrzymek z Paryża do Santiago de Campostella. Bliskość Francji oraz powiązania kulturowe i historyczne wyjaśniają, skąd w tym hiszpańskim regionie, tak
bliskim wobec regionu Rioja, gdzie króluje tempranillo, taki kształt winiarstwa opartego na odmianach typowo francuskich. Castillo de Monjardín słynie ze swoich kilku rodzajów chardonnay i jednego z lepszych merlotów w całej Hiszpanii.
Rodzinna posiadłość należąca do Sonii Olano i Victora del Villar liczy sobie 220 ha winnic, z których wiele to stare winnice 15-, 30-, a nawet 70-letnie. Większość z nich leży na średniej wysokości powyżej 500 m n.p.m., są chłodzone przez wiatr Cierzo (chłodny, suchy, północny), a wszystkie wina powstają z owoców pochodzących wyłącznie z upraw własnych. Sukces winnicy należy przypisać w dużej mierze umiejętnościom właściciela i winiarza – Victora Del Villar, którego ambicją jest robienie win intensywnych, solidnie zbudowanych, pełnych w smaku. Wiele win leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego lub francuskiego w piwnicach o powierzchni 4000 m2 położonych około 12 m pod powierzchnią. Właściciele przechowują także wybrane egzemplarze win z bardzo starych roczników (nawet ponad 25-letnie).
Merlot DEYO pochodzi z 30-letniej winnicy o tej samej nazwie, która wywodzi się od starożytnego zamku Castillo de Deyo. To wino stworzone w stylu nieco bordoskim, klasycznie miękkie, z owocowymi nutami, ale i charakterem. Dzięki fermentacji malolaktycznej i leżakowaniu w niedużych nowych francuskich beczkach aż przez 14 miesięcy, wino nabrało aksamitnej struktury, fantastycznej struktury. Ma wspaniały, naprawdę głęboki kolor, w ustach uwodzi nie tylko akcentami owoców, ale prażonymi, czekoladowymi i likierowymi nutami. Jest niezwykle złożony, trochę pieprzny i nie bez powodu, jako popisowy numer winiarza, określony został mianem “Merlot de Autor”.