Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

Somontano. Poznajmy region

Somontano to region leżący w Aragonii (prowincja Huesca), w północnej Hiszpanii. Nazwa Somontano oznacza dosłownie “u podnóża gór”, ponieważ region usytuowany jest u stóp Pirenejów. Status Denominacion de Origen Somontano otrzymało w 1984 roku, jako region utrzymujący wysoką jakość produkowanych win i proponujący szeroki wachlarz rodzajów i stylów.

Pierwsze ślady winiarskiej działalności – jak w wielu hiszpańskich regionach – pochodzą jeszcze sprzed czasów rzymskich, ale to dopiero Rzymianie przywieźli zaawansowane metody produkcji wina. Potem lokalne winiarstwo rozwijało się – też tradycyjnie – dzięki działalności katolickich zakonników. następnie totalne wyniszczenie winnic francuskich przez filokserę spowodowało zwiększone zapotrzebowanie na wina z Somontano – szczególnie, że region jest położony tak blisko granicy francuskiej.

Zasadnicze znaczenie dla rozwoju winiarstwa w Somontano w XX w. miało założenie w 1960 roku spółdzielni zrzeszającej 200 winiarzy: La Cooperativa Comarcal de Somontano. Ich współpraca doprowadziła do ogromnego skoku modernizacyjnego lokalnej produkcji wina.

Klimat kontynentalny w Somontano pozostaje pod dużym wpływem gór. Winnice położone są na zboczach wzniesień poddawane są wpływowi dużych dobowych amplitud: temperatury w dzień dochodzą tu do 35°C, w nocy gwałtownie spadają na skutek działania wiatrów z gór.

W porównaniu z reszta śródlądowej Hiszpanii, a nawet pozostałych regionów Aragonii, Somontano to region solidnie nawodniony dzięki sporym opadom (500mm to średnia roczna) i obecności mnóstwa rzek i potoków.

Tutejsze gleby to zasadniczo gliny i piaskowce na brązowym kamieniu.

Najczęściej wina z Somontano opisywane są jako harmonijne, zrównoważone. Powstają z odmian międzynarodowych i lokalnych, typowych wyłącznie dla regionu. Prawo winiarskie dopuszcza tu uprawę 8 czerwonych i 7 białych odmian.

Białe: chardonnay macabeo, sauvignon blanc, gewürztraminer, riesling, garnacha blanca oraz lokalne ALCAÑÓN.

Czerwone: merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir, garnacha, tempranillo oraz lokalne PARRALETAMORISTEL.

Oczywiście najbardziej znane wina z Somontano to czerwone – odmianowe lub kupażowane – najczęściej z międzynarodowych szczepów oraz rose robione tradycyjnie na bazie garnacha. Warte uwagi są jednak – coraz częściej się pojawiające – wina z lokalnych odmian: parraleta – o ciemnym kolorze, wyrazistym aromacie i wyższej kwasowości, moristel – o lekkim ciele czy alcañón – do niedawana utożsamiane z macabeo, wyróżnia się lekkością i zielonymi nutami.

Typową reprezentację Somontano mamy na Winnicowych półkach: Montesierra blanco (chardonnay, macabeo, gewürztraminer), Montesierra Rosado (cabernet/merlot) i Montesierra tinto (merlot, cabernet i tempranillo) pochodzące ze znakomitej, bardzo znanej Bodegi Pirineos. Wkrótce trzeba się im będzie przyjrzeć bliżej.