Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczonych wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Z serwisu mogą korzystać tylko osoby pełnoletnie.
Czy masz ukończone 18 lat?

TakNie
Budureasca Flames Cabernet Sauvignon

Budureasca Flames Cabernet Sauvignon

Cena: 43.00 zł

Producent: Budureasca SRL
Cena za litr: 57,33 zł

Dostępność: W magazynie
Ocena:0 opinie

Ilość:

 
Informacje dodatkowe
Kraj: Rumunia
Region: Dealu Mare
Apelacja: D.O.C (C.M.D)
Szczep: cabernet sauvignon
Rodzaj: czerwone wytrawne
Temp. serwowania: 18-19°C
Zaw. alkoholu: 14,2%
Poj. butelki: 0,75l

Wino wytrawne czerwone, które powstało z odmiany międzynarodowej cabernet sauvignon. Pochodzi ze znakomitej rumuńskiej winnicy Budureasca (region Dealu Mare). Ma głęboki rubinowy kolor, aromat zielonej papryki i przypraw z dodatkiem nut owocowych: jeżyn i czarnej porzeczki. W ustach świetna struktura, naturalne krągłe taniny. Dobre do jagnięciny, wieprzowiny i wołowiny. 


Fermentacja: 15-25 dni na skórkach
Dojrzewanie w beczkach: 4 miesiące
Cukier resztkowy: 3,73 g/l 
Kwasowość całkowita (g/l kwasu winowego): 5,18


Winnice Budureasca leżą w Dealu Mare, pięknym miejscu o bogatej historii i tradycji winiarskiej sięgającej do starożytności. Leżą u stóp wzgórz karpackich około 30km na północny wschód od miasta Ploieşti, gdzie znajduje się 31 dackich stanowisk archeologicznych. Powszechnie wiadomo, że największy przywódca Daków – Burebista, który w I w. p.n.e. zjednoczył dackie plemiona, za poradą swojego kapłana, zlecił wyciąć winorośl. Dobrze znany jest fakt, że podjął tę decyzję nie tylko po to, by zmniejszyć konsumpcję wina wśród poddanych, ale przede wszystkim, aby zmniejszyć zainteresowanie obcych przywódców dackimi terytoriami. Fakt, że do dzisiaj język mówiony zachowuje kilka dackich terminów dotyczących beczek, winorośli, odmian jest dodatkowo dowodem na to, że kultura winiarska była ważną dziedziną życia Daków.

Winnice Budureasca rozciągają się na powierzchni 280 ha: 250 ha to winorośle przesadzone (około 7-letnie), 30 ha to stare winorośle (nawet starsze niż 65 lat). Warunki klimatyczne i glebowe sprzyjają tu szczególnie produkcji win czerwonych, które są zwykle miękkie, soczyste, dobrze skoncentrowane i dobrze się starzeją. Za jakość i styl win Budureasca odpowiada enolog Serban Gheorghiu. Pomaga mu angielski winmaker z 30-letnim doświadczeniem, tzw.“Flying Winemaker” Stephen Donnelly. Od 2007 roku pracuje dla Budureasca i dla tej firmy zdobył ponat 70 złotych i srebrnych medali w konkursach takich jak: Rose du Monde, Mundus Vini, Mondial du Merlot, Decanter, Mondial de Bruxelles oraz The International Wine Challenge London. O swojej pracy mówi: "Moją rolą, jako winemakera, jest podkreślenie wszystkiego, co najlepsze w konkretnej odmianie, a moja filozofia polega na tym, że jeśli chodzi o jakość, nie ma kompromisu.” Nowa winiarnia Budureasca otwarta wiosną 2013 roku, o powierzchni 5300 m² jest jedną z najnowocześniejszych i największych w Dealu Mare.

Napisz opinię

Imię i nazwisko:


Opinia: Uwaga: HTML nie jest interpretowany!

Ocena: Zła           Dobra

Wpisz kod w polu poniżej: