Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczonych wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Z serwisu mogą korzystać tylko osoby pełnoletnie.
Czy masz ukończone 18 lat?

TakNie
Marsala Fine I.P. Ambra Dry

Marsala Fine I.P. Ambra Dry

Cena: 35.00 zł

Producent: Cantine Lombardo
Cena za litr: 46,67 zł

Dostępność: wkrótce
Ocena:0 opinie

Ilość:

 
Informacje dodatkowe
Kraj: Włochy
Region: Sycylia
Apelacja: Marsala DOC
Szczep: catarratto, grillo, inzolia
Rodzaj: wytrawne wzmacniane
Temp. serwowania: 14-16°C
Zaw. alkoholu: 17%
Poj. butelki: 0,75l

Marsala wytrawna typu fine, czyli leżakująca minimum rok w tym około 8 miesięcy w beczce drewnianej. Tradycyjny trunek pochodzący z zachodniej Sycylii, którego historia sięga połowy XVIII wieku. Wzmacniane wino, do którego w procesie produkcji dodaje się destylatu winnego. Typ ambra powstaje przez dodanie do bazy mosto cotto, czyli gotowanego skoncentrowanego moszczu, który podnosi walory smakowe i aromatyczne wina.

Miejsce produkcji: zachodnia Sycylia, na obszarze ściśle określonym prawem winiarskim dla produkcji marsali (zapis z dnia 28/11/1984).
Gleby: sycylijskie czerwone ziemie tzw. terra rossa
Czas zbiorów: koniec września
Produkcja: delikatne wyciskanie, powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze, po uzyskaniu odpowiedniego poziomu cukru fermentacja jest przerywana przez dodanie alkoholu – w ten sposób wino uzyskuje 17% zawartości alkoholu.
Starzenie: 1 rok w beczce dębowej
Cukier: 4%
Barwa: bursztynowa
Zastosowanie: idealne do gotowania i przygotowania dań mięsnych

Wino pochodzi z Cantine Lombardo, jednej ze starszych winiarni w regionie, która powstała w 1881 roku. Została założona przez Giuseppe Lombardo Maltese w 1881 roku. Sam założyciel, znakomity budowniczy statków i armator, od razu założył, że wino, które będzie produkował, jego własne statki będą rozwozić po całym świecie. Dziś winiarnia produkuje około 1,6 mln butelek w dużej nowoczesnej winiarni o powierzchni 20 tys. m2. Marsala Lombardo eksportowana jest do 60 różnych krajów na całym świecie – tym samym założenia i plany Giuseppe Lombardo zostały spełnione.
Misją Cantine Lombardo jest produkowanie marsali w dobrych cenach, żeby każdy miał możliwość poznać tradycyjny sycylijski trunek. W 1920 zarządzanie firmą przejęli Orazio i Ermelinda Lombardo, a w 1952 roku ich syn - Giuseppe Lombardo. Wówczas firma rozpoczęła działania, by produkować i sprzedawać wina na dużą skalę. Obecnie produkuje wiele typów marsali, podstawowe, aromatyzowane, długo leżakowane i bardzo szlachetne, a także certyfikowane wina mszalne.

Napisz opinię

Imię i nazwisko:


Opinia: Uwaga: HTML nie jest interpretowany!

Ocena: Zła           Dobra

Wpisz kod w polu poniżej: